Tillbaka Michelle_1

Förbered logistiken för kinesiskt nyår 2023

Det är viktigt att planera kring det kinesiska nyåret, för att undvika förseningar och stopp i logistiken.

Kinesiskt nyår, även känt som månens nyår eller vårfestival, är den viktiga traditionen och firandet i Kina. Firandet av det kinesiska nyåret påverkar också den globala sjöfartsmarknaden på grund av de många helgdagar som följer firandet.

Firandet fortsätter till nästa fullmåne och kan därför påverka frakt och logistik flera veckor, och till och med månader. Flera företag och fabriker stänger ofta tidigt och anställda reser till sina familjer för det årliga firandet. Det innebär att ett av världens största exportländer stänger ner i nästan en månad.

Detta påverkar Kina och logistiken på flera plan. Förseningar på frakt och transport, längre transittider, inställda flygningar är alla möjliga konsekvenser.

Detta år kan också komplicera situationen för firandet, samt orsaka osäkerhet i transport- och logistikbranschen.

 

När är kinesiskt nyår 2023?

Datumet för det kinesiska nyåret varierar från år till år. Därför är det viktigt att alla som importerar produkter från Kina har en översikt över de exakta datumen för firandet.

År 2023 välkomnas Kina av kaninens år som är söndagen den 22 januari och firandet avslutas med lyktfestivalen den 5 februari. Firandet kan ta upp till 16 dagar, men endast de första 7 dagarna anses vara helgdagar:

Helgdagar är: 21-27 januari

 

Hur påverkas produktionen av det kinesiska nyåret?

För att stänga ner under senare delen av januari kommer många leverantörer att börja bromsa produktionen redan i slutet av december. Endast ett fåtal personal kommer att finnas på fabrikerna i mitten av januari, innan de stänger den 21 januari. De flesta anställda kommer att återvända till arbetsplatsen i mitten av februari, med förväntningar om att vara tillbaka till normal produktion efter 4-6 veckor.

Med låg bemanning kan det i vissa fall även påverka kvalitet och volym, vilket i sin tur kan orsaka förseningar.

Det händer också att vissa anställda inte återvänder efter firandet, vilket sedan leder till att fabriker måste rekrytera nya anställda. Utbildningen av dessa nyanställda kan variera, vilket i sin tur kan påverka kvaliteten.

Ovanliga omständigheter med COVID-19 – Kinesiska myndigheter har hävt restriktionerna i december 2022, och en stor ökning av infektion och sjukdom förväntas. Detta kan påverka produktion och logistik, men det är fortfarande mycket osäkert hur mycket detta kommer att påverka.

 

Några tips för planering:

  • Glöm inte att planera för den volym du behöver under hela denna period;

  • Kommunicera med dina leverantörer och få en förståelse för deras produktion och kapacitet;

  • Se till att följa tidsfristerna för leveranser före Kinesiskt nyår, lägg gärna in ett par extra dagar för att vara säker;

  • Deklarera dina försändelser så tidigt som möjligt - tullkontoren i Kina kommer att stängas under helgdagarna.;

  • Var vaksam på förändringar som kan påverka varuflödet, till exempel nya restriktioner eller större smittvågor.

  • Arbeta nära din kontakt i ColliCare för att få bästa möjliga prognos för dina leveranser;

 

Om du har några frågor om detta, vänligen kontakta oss. Vårt team i Kina kan vara "din partner i Kina" och kan erbjuda tjänster som kvalitetskontroll på dina produkter innan de skickas.

Eddie Wang

Eddie Wang

Managing Director China