Tillbaka Changes in the European truck market

Nya trender och förändringar på den europeiska lastbilsmarknaden

De stora lastbilsförarna förbereder sig för förarbrist, strängare miljökrav och mindre aktivitet från östeuropeiska transportörer.

Färre tillgängliga lastbilar

Vi ser en förändring på den europeiska transportmarknaden, vilket resulterar i färre tillgängliga lastbilar varje år. För att bättre förstå situationen har vi tittat på några av de främsta orsakerna till denna förändring.

För det första är en lastbilschaufförs medelålder 58 år gammal, och rekryteringen i branschen är liten eller ingen.

För det andra begränsar EU:s  mobilitetspaket verksamheten starkt i Västeuropa för östeuropeiska transportföretag.

Sist men inte minst, eftersom bristen på förare lämnar industrin i osäkerhet, upplever vi också tvekan om lastbilsinvesteringar i Västeuropa.

Till följd av detta ökar båt- och järnvägsfrakten och marknaden anpassar sig till trenden. Vi har utvecklat smarta multimodala lösningar för större delen av Europa som är mer miljövänliga än transport på vägar.

 

Two people at the dock making sure the loaded containers are ready to be shipped by sea
Containrar till sjöss är ett bra alternativ på rutter som traditionellt har bestått av lastbilar

 

Säsongsbrist

Förutom bristen på förare är våren högsäsong för transportbranschen. Kapacitetsbristen i mars, april och maj är verkligen inget nytt. Vi står inför denna utmaning varje år och kan därför förbereda oss för att fortsätta leverera i tid och enligt tidtabeller.

 

Covid-19-frågor

Till stammen kommer förstås Covid -19, som begränsar förarnas möjligheter att resa fritt till och från sina hemländer.

Flera länder ber förare att utföra 10 dagars karantän vid återkomsten. För att undvika dessa regler väljer många transportörer att skicka sina förare direkt tillbaka till sitt hemland.

Detta leder till en ytterligare kapacitetsminskning.

Train on a railway surrounded by houses, bushes and green grass
Järnvägsfrakt är en billig, smart och miljövänlig lösning

 

Om ColliCare Logistics;

ColliCare är en innovativ logistikleverantör med ett komplett utbud av tjänster inom sjö-, väg-, distribution-, järnväg, flygfrakt, 3PL, lagring, multimodala lösningar, tenders och projekt. ColliCare har mer än 400 anställda, med egna dotterbolag i Norge, Sverige, Finland, Danmark, Nederländerna, Italien, Turkiet, Litauen, Indien och Kina.  ColliCares vision är att öka kundernas konkurrenskraft genom innovativa och integrerade logistiktjänster av hög kvalitet och flexibilitet.